Recepten-archief

 

Recepten-archief

Salade met gerookte paling en krokante tortilla reepjes

 

Ingrediënten:

rode bietjes dressing (recept zie salade met gerookte paling en rode-bietjes-dressing)

wat gemengde sla, of sla naar voorkeur

1 bakje tuinkers

150 gram gerookte paling

100 gram croutons

1 grote tarwebloem tortilla

geroosterde paprika's (uit pot)

 

Bereiding;

Snij de tortilla in dikke repen en gril deze in een grillpan, of leg ze in een hete oven tot ze krokant zijn (evt. frituren). Verdeel de repen tortilla over de borden en leg hier wat geroosterde paprika tegenaan. Leg stukjes gerookte paling half over de paprika.

Leg de sla en tuinkers naast de tortilla-repen, paprika en paling en druppel wat rode-bietjes-dressing mooi op het bord en over de sla.

Strooi wat croutons over de sla.

Terug naar boven

 

 

 

Salade met gerookte paling en rode-bietjes-dressing

 

Ingrediënten:

rode bietjes dressing (recept zie bereiding)

wat gemengde sla, of sla naar voorkeur

1 bakje tuinkers

300 gram gerookte paling

200 gram spekjes

eventueel kerstomaatjes voor garnering

 

Bereiding;

Voor de rode-bietjes-dressing maak je 125 gram gekookte rode bietjes, 1 deciliter natuurazijn en 2,5 deciliter neutrale olie zoals zonnebloemolie en maakt dit alles fijn met behulp van een blender of staafmixer. Voeg suiker (ongeveer 100 gram), zout en peper naar smaak toe. (Deze dressing is een paar weken houdbaar in een goed afgesloten pot in de koelkast.)

 

Bak de spekjes krokant.

Snij de paling in lange dunne repen.

Rooster de kerstomaatjes in de oven (180 graden).

Leg de sla op het bord met daarbovenop de reepjes paling.

Druppel om de sla de rode bietjes dressing en strooi hier de spekjes overheen.

Leg de kerstomaatjes op het bord erbij en maak het geheel af met een plukje tuinkers.

 

Terug naar boven

 

 

 

Gestoofde paling in cider

 

Ingrediënten:

1,5 kg paling in stukken gesneden

60 gram boter

250 gram ui

250 gram gehakt

30 gram bloem

1,25 liter cider

zout en peper

 

Bereiding;

Smelt de boter in een ovenvaste kasserol en bak de ui goudbruin.

Doe er de stukken paling bij en laat ze licht bruinen.

Roer de bloem erdoor, tot deze bruin is.

Giet onder voortdurend roeren de cider er geleidelijk bij, kruid de schotel met zout en peper en dek de kasserol af. Laat de schotel in een tot 180 graden voorverwarmde oven 1 uur sudderen.

Serveer met grof bruinbrood.

 

Terug naar boven

 

 

 

Bruschetta met gemarineerde paling

 

Voor 4 personen:

200 g gerookte palingfilet

2 bosuitjes

1 dl droge witte wijn

1 eetlepel citroensap

2 eetlepels olijfolie

2 eetlepels fijngehakte peterselie

2 eetlepels fijngehakte basilicum

versgemalen peper

½ kropje eikenbladsla

4 dikke sneden bruin vloerbrood

4 eetlepels mayonaise

 

Bereiding:

Snijd de bosuitjes in ringetjes. Roer in een kom de wijn met het citroensap, de olijfolie, de ui ringetjes en alle kruiden tot een marinade. Voeg peper naar smaak toe. Snijd de paling in stukjes van 2 cm en schep ze door de marinade. Laat de paling minstens een half uur bij kamertemperatuur marineren. Was de eikenbladsla en maak de bladeren droog. Rooster de sneden brood op een hete grillplaat of in de broodrooster. Bestrijk de sneden met mayonaise en leg de blaadjes sla erop. Schep de paling met kruiden met een schuimspaan uit de marinade en leg de paling op de sneetjes. Garneer eventueel met fijngehakte geroosterde paprika of partjes sherry tomaat.

 

Terug naar boven

 

 

 

Paling in het groen

 

voor 4 personen;

1 kilo paling

80 gram boter

4 sneden witbrood

2 eidooiers

2,5 dl witte wijn

1 citroen

100 gram zuring

100 gram spinazie

dragon

salie

peterselie

tijmpoeder

laurierpoeder

zout en peper

 

bereiding:

Was en hak wat peterselie, dragon en salie fijn. Was de zuring en de spinazie en hak ze grof.

Maak de palingen schoon en snij ze in moten van 7 cm.

Smelt de boter in een pan en bak hierin de paling.

Zet het vuur laag en voeg zuring en spinazie toe. Laat deze zachtjes smelten.

Als ze tot puree zijn gekookt,

voeg dan de wijn toe, tijm, laurier, en gehakte peterselie, dragon en salie.

Breng op smaak met peper en zout en laat het 15 minuten smoren.

Snij de sneetjes witbrood doormidden en bak ze in de boter bruin.

Houd ze warm. Klop de dooiers los met een beetje van de warme saus en voeg dit mengsel dan bij de rest van de saus die nu niet meer mag koken. Deponeer de stukken paling op de gebakken stukken brood, doe er wat van de zeer dikke saus over en serveer.

 

Terug naar boven

 

 

 

Linzenbouillon uit le Puy met gerookte paling

 

Ingredienten:

100 g. groene linzen uit le Puy

2 tenen knoflook waarvan 1 ongepeld

50 g. boter

2 eetlepels olijfolie

1 rode ui, gepeld en fijngehakt

1,25 liter kippenbouillon waarin meegekookt 50 g. zuurkool

gemalen zwarte peper

2,5 ons ongekookte spinazieblaadjes

enkele blaadjes gehakte lavas

een volle eetlepel gehakte majoraan

1,25 ons gerookte paling

1,5 dl crème fraîche

75 g. plakjes/stukjes Parmezaanse kaas ( met een kaasschaaf )

 

 

Bereiding:

Doe de linzen samen met de ongepelde teen knoflook in een pan en bedek met koud water.

Breng aan de kook en laat ca. 30 minuten zachtjes koken, in elk geval tot de linzen zacht zijn.

Verwijder de ongepelde knoflook en gooi deze weg.

Smelt in een soeppan de boter, voeg de olijfolie eraantoe.

Fruit hierin op een zacht vuur de gesnipperde rode ui en de gepelde knoflookteen tot ze zacht zijn.

Voeg nu 3/4 van de linzen en 3/4 van de kippenbouillon met de zuurkool toe.

Maal de achtergebleven linzen met de achtergebleven bouillon en de ongekookte spinazie fijn in de foodprocessor en doe het in de pan waar de andere ingrediënten al in zitten.

(Tot hier kan je het voorbereiden").

 

Afmaken

Voeg de lavas, majoraan en peper toe.

Snij de gerookte palingfilets in schuine repen en leg deze op de bodem van de soepkommen.

Giet de soep hierop en doe in elke kom een eetlepel crème fraîche en strooi er Parmezaanse kaas in.

 

Terug naar boven

 

 

 

Witlofsoep met gerookte paling

 

4 personen

250 gr gerookte palingfilet, 10 middelgrote stronken witlof, 1 grote aardappel,

25 gr boter, Zout, Peper, 1/2 liter kippenbouillon, Verse koriander of peterselie

 

Bereiding:

Haal het bittere hart uit de witlofstronken, snijd ze overlangs in tweeën en dan in kleinere stukken.

Schil de aardappel en snijd hem in fijne schijfjes.

Smelt de boter in een pot of pan met dikke bodem en stoof het witlof en de aardappelschijfjes op zacht vuur.

Dek de pot af en laat, onder regelmatig roeren, 10 minuten sudderen.

Voeg de kippenbouillon toe en laat nog 15 minuten garen.

Verwarm de oven voor op 100°C.

Ontvet en ontgraat de gerookte paling en snijd hem en in dunne plakjes.

Leg die tussen 2 vellen aluminiumfolie en warm ze in de oven 10 minuten op.

Mix intussen het witlof-aardappelmengsel met een handmixer fijn tot de soep mooi glad is en breng op smaak met peper en zout.

Warm de soep goed door en verdeel haar met de stukjes paling over voorverwarmde borden.

Versier met koriander of peterselie.

Om de bitterheid te accentueren, mag er versgemalen zwarte peper over.

 

Terug naar boven

 

 

 

Palingspiesjes

 

ingredienten

500 gram gestroopte paling

Sojasaus (Japanse)

Sake of droge sherry

Basterdsuiker (donkerbruin)

 

Bereiding

Maak voor het fileren van de gestroopte paling vlak achter de kop overdwars een insnijing tot op de graat. Snij vervolgens over de graat, van kop naar staart, het visvlees los van de graat. Herhaal dit met de andere kant van de paling, snij de filets in stukken van ca. 5 cm en rijg deze overdwars en door het platste deel, met ca. 3 tegelijk aan 2 evenwijdig lopende satéstokjes. Meng in een pan een ½ dl sake of droge sherry met een ½ dl Japanse sojasaus en 3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker. Breng dit al roerende aan de kook. Kook dit op een matig vuur in tot een iets stroperig sausje. Bestrijk hiermee de palingspiesjes. Grilleer deze bij voorkeur boven een houtskoolvuur (barbecue) in 6-10 minuten bruin en gaar of grilleer ze onder de grill. Bestrijk ze tijdens het grilleren vaak met het sojasausje en keer ze regelmatig. Serveer ze eventueel op dampend hete rijst, waarover de rest van het sojasausje is gegoten.

 

Terug naar boven

 

Muskens Palingkwekerij, Bernsestraat 9, 5256 ND Herpt (Gemeente Heusden), KvK 53479289, telefoon 06 - 53 63 99 97, info@muskenspalingkwekerij.nl