Paling in plaats van melkvee

 

De Scherper, woensdag 08 september 2010

Tekst Hugo Brouwer - Foto Hein Kunzler

 

René Muskens had een melkvee bedrijf, vijftig tot zestig melkkoeien. Ruim zes jaar geleden trok hij de hardeé conclusie: dit is niet lonend meer. De ontwikkelingen in de melkveebranche gingen te snel, investeren had geen zin meer. Rene besloot het roer radicaal om te gooien.

 

“Nou, zware beslissing? Dat ligt eraan hoe zwaar je er aan tilt. Je moet toch werken voor de kost”, is zijn nuchtere commentaar. “De vraag was: wat nu? Ik voelde toen al veel voor de aquacultuur. Meervallen, tilapia, het werd paling. Het moest een zoetwatervis zijn want zout water mag ik hier in Herpt niet lozen. Wij werken hier uitsluitend met eigen bronwater, gelukkig zitten wij hier op de goeie plek wat dat betreft.

 

We werken met ons tweeën, Lucia en ik, keihard. Het is een 24-uursbedrijf, kun je wel zeggen. Na twee jaar speelden we break-even. Gelukkig hadden we geen problemen bij de opstart. Paling kweken is heel arbeidsintensief. Er moet altijd iemand op het bedrijf zijn dag en nacht. 365 dagen per jaar. Er hoeft maar dát fout te gaan en ik kan de hele handel opruimen”.

 

We halen de kleine glasaaltjes in het voorjaar uit Frankrijk. Die vangen ze daar ergens in de Golf van Biskaje want daar trekken ze in die tijd van het jaar net doorheen. Ze liften mee op de warme Golfstroom. Dan gaan ze hier zes weken in quarantaine, om ze vrij te maken van parasieten en ziektes. Ze zijn dan zo groot als een speld, maar na twee jaar zijn ze al rijp voor de handel. In die quarantainebassins letten we vooral op hun gedrag, hun eetlust en beweeglijkheid. Dan gaan ze naar de grote bassins, waar ze elke twee maanden worden gesorteerd. Nee, we kunnen nu niet bij die bassins gaan kijken. Die beesten hebben rust nodig en voor je het weet heb je een akelige virus of bacterie in je water.

 

De omzet? Zo’n zestig ton paling per jaar. Lekker smaakvol roze vlees dat glimt van het vet. Onverzadigde vetten hoor, da’s goed voor je gezondheid. De palingprijs schommelt ook, een kwestie van vraag en aanbod. Ook omdat de wildvang vanaf één september 2010 verboden is, dan trekken al die palingen in het wild nu veilig naar de zee.

Wij leveren vooral aan de rokerijen, maar we roken zelf ook. De uitzonderlijke smaak komt door de zorgvuldigheid waarmee wij werken. Wij kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, dit komt de smaak ten goede. Sinds twee jaar hebben we een gezellige winkel aan huis Dat is het werk van Lucia. De palingkwekerij is zeker geen groeiende bedrijfstak in Nederland. Er zijn maar zeventien kwekers in Nederland, drie ervan zitten in Brabant.

 

Voor meer info: www.muskenspalingkwekerij.nl, de winkel is vrijdags geopend is van 12.00 – 18.00 uur en zaterdags van 10.00 – 18.00 uur.

 

Muskens Palingkwekerij, Bernsestraat 9, 5256 ND Herpt (Gemeente Heusden), KvK 53479289, telefoon 06 - 53 63 99 97, info@muskenspalingkwekerij.nl