Je werkt aan een bijzonder gezond product

 

De Scherper

Tekst: LJ Koster - Foto: eigen foto

woensdag 16 juli 2008

 

Muskenspalingkwekerij wordt een begrip in Heusden

Het vee van René en Lucia Muskens uit Herpt heet paling. Van melkveehouder is René in 2005 overgestapt naar palingkweker. In het prachtige landschap van Heusden, aan de weg die voert naar de pont van Bern, bevindt zich Muskenspalingkwekerij.

 

 

PalingIn 2002 hield hij het melkveehouderschap voor gezien. Te veel haken en ogen. Te lastig. Twee jaar heeft hij lopen broeden. Een jaar heeft hij zijn bedrijf, kennis en kunde aangepast aan het nieuwe metier. “Op zich is het een makkelijke vis”, aldus René. “Ze kunnen wat hebben, maar je kunt ze geen moment alleen laten. Het vergt veel tijd: 10 tot 12 uur per dag, 7 dagen in week ben ik er mee bezig. In 22 biologische bassins zwemt zo’n 30.000 kg paling. Van de kleine glasaal, die met een handschepnet in de Atlantische oceaan wordt gevangen, een speldenknop van 0,3 gram, tot het eindproduct van 150 tot 750 gram, anderhalf jaar later. Om de  6 weken moeten we alles sorteren en overzetten in de volgende bak. Ook zetten we een gedeelte in het wild uit. Wat menigeen niet weet is dat onze werkwijze er juist voor zorgt dat de paling op stand blijft. Als je de glasaal niet vangt, haalt ruim 80% zijn volwassen leven niet. Wij zorgen ervoor dat ruim 80% het wel haalt. Het ergste wat ons kan overkomen is een stroomstoring. De vis mag absoluut niet schrikken, want dat gaat ten koste van zijn ademhaling. We hebben overal alarmbellen hangen. Je hebt dan 10 minuten om de zaak weer aan de gang te krijgen, anders is het met alles afgelopen. Gelukkig hebben we een aggregaat, maar het is ons een keer overkomen dat die het ook niet deed. Dan is het goed te weten dat je goede buren hebt. Het is een prachtig vak. Ieder half uur is anders. Je werkt met levend materiaal. En je werkt aan een bijzonder gezond product. Met de inmiddels bekende Omega3 vetzuren is onze paling rijk bedeeld. Voor de consument roken wij elke week op ambachtelijke wijze en alles voldoet aan de hoogste eisen, waardoor wij de beste kwaliteit en versheid kunnen garanderen. Persoonlijk durven wij met de hand op het hart te zeggen dat onze paling veel lekkerder is dan de bekende wilde IJsselmeerpaling.” Om te genieten van heerlijke paling moet u zich verplaatsen naar de Bernsestraat 9 te Herpt. Voor particulieren vrijdag van 12.00 tot 18.00 en zaterdag van 10.00 tot 18.00 uur, u belt 06-53639997 of kijkt op www.muskenspalingkwekerij.nl.

Muskens Palingkwekerij, Bernsestraat 9, 5256 ND Herpt (Gemeente Heusden), KvK 53479289, telefoon 06 - 53 63 99 97, info@muskenspalingkwekerij.nl